Annonce

Annonce

Frivilige er ved at plante træer på en mark

Humøret var højt hos de mange frivillige, og trods kulde og tåge tog det kun et par timer at få sat de 1.548 træer og buske i tre plantager. Foto: Skovdyrkerne

Fire landbrug har fået et hav af nye træer denne vinter

KRONIK: Hvordan skal skovlandbrug strikkes sammen for at give de optimale og ønskede effekter, og hvad er markedspotentialet for produkterne? Det undersøger projektet 'Robust' i disse år.

Midt i november 2021 mødte 70 mennesker fra hele landet op på en mark ved Esbjerg for at plante flere hundrede træer og lære mere om skovlandbrug. Rustet med spader og godt humør tog det godt et par timer at få lavet fem ha skovlandbrug, som kommer til at stå de næste mange år og gøre dét, som et skovlandbrug kan.

Det er et af fire nye skovlandbrug, som projektet ’Robust’ i samarbejde med landmændene etablerer denne vinter. Udover Forum Østergaard laves der også skovlandbrug på Sommerbjerg, Nyborggaard og Ellinglund. I alt godt 12 ha tilplantes med træer og buske i skovlandbrugssystemer, der sammenlagt har et areal på knap 50 ha.

Plantningerne er kulminationen på halvandet års forberedelser, der har spændt over bl.a. en lang design­proces, hvor hver landmand har sparret om arter, funktioner og effekter med en fagligt divers gruppe af sparringspartnere. På den måde har vi forsøgt at finde frem til det optimale systemdesign baseret på landmandens ønsker og muligheder på arealet og i produktionen.

Planlægning af forsøg er en anden del af projektet, som har fyldt meget det seneste år. Hvert areal, hvor der etableres skovlandbrug, er gennemgået med henblik på baselineanalyser af biodiversitet, udbytte og jordfrugtbarhed, og i de kommende år vil vi følge arealerne for at lære mere om, hvordan skovlandbrug påvirker en lang række faktorer der, hvor det etableres.

Meningen med alt det er selvfølgelig at skabe viden om, hvordan skovlandbrug skal strikkes sammen for at give de optimale og ønskede effekter.

Samtidig undersøger vi de markedsmæssige potentialer for skovlandbrug, herunder bl.a. om der er behov for yderligere at definere, hvad skovlandbrug er, hvis der skal være aftagere til produkterne.

De fire skovlandbrug er på grund af bedrifternes eksisterende produktion og landmændenes ønsker forskellige i artsvalg og design.

Fælles for dem er, at kulstofbinding og biodiversitet er i højsædet, men derudover er det blandt andet ønsker til produkter fra systemerne, som har været bestemmende.

To af landmændene er mælkeproducenter, og i designet af deres skovlandbrugssystemer har der således været fokus på potentialet for at producere løvhø til fodring samt dyrevelfærdsmæssige aspekter som skygge og læ.

Hos de to planteavlere har omstillingen til den plantebaserede kost spillet en rolle og betydet, at deres skovlandbrug kommer til at producere fødevarer til mennesker, herunder frugt, bær, nødder og sågar mere eksotiske produkter som vin og humle. De kommende år vil give nyttig viden om skovlandbrugets potentialer herhjemme, og en stor del af arbejdet vil cirkle omkring disse fire skovlandbrug.

Flere artikler fra samme sektion

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ